Avgörandet i VM-kvalet

Avgörandet i VM-kvalet

I början av oktober är det något av domens dag för vårt svenska landslag när de två sista omgångarna spelas i kvalet till fotbolls-VM i Ryssland nästa år. Av den anledningen tänkte vi titta lite närmare på hur det kan gå för blågult och vilka scenario som är mest sannolika.

Kunde legat etta i gruppen

Efter den snöpliga förlusten borta mot Bulgarien där Sverige trots många bra chanser ändå föll snöpligt med 2-3. Samtidigt vann Frankrike hemma mot Holland med 4-0, vilket gjorde att gruppsegern i det läget kändes allt mer avlägsen, samtidigt som Bulgarien helt plötsligt endast var en poäng efter.

I och med detta var Sverige piskat att vinna borta mot Vitryssland, vilket man också gjorde. Efter övertygande 3-0 efter första halvlek efter mål av i tur och ordning Emil Forsberg, Christoffer Nyman och Marcus Berg, vann Sverige till slut med hela 4-0 efter ytterligare ett mål på straff av Andreas Granqvist med drygt fem minuter kvar.

Samtidigt gick de två andra resultaten i gruppen helt Sveriges väg. Frankrike fick överraskande endast 0-0 hemma mot Luxemburg och Holland slog Bulgarien hemma med 3-1.

Detta innebär att Sverige i dagsläget endast är en poäng bakom Frankrike. Hade Sverige vunnit mot Bulgarien hade man alltså legat etta i gruppen vid det här laget.

Trots att Sverige nu alltså endast är en poäng bakom Frankrike känns det fortfarande ganska avlägset att Sverige ska vinna gruppen och ta en direktplats, åtminstone om man ska tro spelbolagen.

Hos exempelvis bet365 ger svensk gruppseger hela 5.0 gånger pengarna medan detsamma för Frankrike endast ger 1.14 gånger pengarna.

Bra utgångsläge inför eventuellt playoff

För Sveriges del återstår nu två matcher i VM-kvalet, hemma mot Luxemburg 7 oktober på Friends Arena och borta mot Holland 10 oktober på Amsterdam Arena, dit för övrigt 5 000 svenskar väntas.

För att Sverige ska vinna gruppen kommer det med allra största sannolikhet att krävas vinst mot både mot Luxemburg och Holland samtidigt som Frankrike måste tappa poäng antingen borta mot Bulgarien eller hemma mot Vitryssland.

För att Sverige däremot ska komma tvåa och säkra playoff-spel räcker det dock att vinna hemma mot Luxemburg och spela oavgjort mot Holland borta eller vice versa. Det kan också räcka med vinst mot Luxemburg om man inte förlorar med alltför många mål mot Holland.

Dock är det viktigt att ta så många poäng som möjligt eftersom detta också har betydelse vilket lag man kommer att få möta i playoff-spelet.

I nuläget är Sverige rankat som sjätte bästa tvåa, dock har både fjärdeplacerade Island och femteplacerade Slovakien en match mer spelad. Detta gör att Sverige har goda chanser att ta sig upp på en fjärdeplats, vilket i så fall innebär att man med största sannolikhet kommer att få slippa möta Portugal och Italien och istället ställas mot lag som Montenegro, Bosnien-Hercegovina och just Island eller Slovakien.

Mycket återstår förstås att spela om, men som det ser ut nu har Sverige ändå en hyfsad chans att nå VM i Ryssland nästa sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *