Efter 1-1 mot Tjeckien: Frågetecknen kvarstår

Efter 1-1 mot Tjeckien: Frågetecknen kvarstår

Som ett led i uppladdningen inför sommarens EM-äventyr har Sverige spelat 2 vänskapsmatcher under mars månad. I den första matchen fick vi däng av Turkiet med 2-1 i en match vars underhållningsvärde närmast kan beskrivas som ”jaså”.

I den andra matchen mötte svenskarna  Tjeckien på Friends Arena i en match som var lika trist som en gråregnig höstkväll i oktober. Matchen slutade 1-1 och båda målen kom ganska tidigt i första halvlek.

Det började dock bra. Och Sverige låg på i anfall mest hela tiden. De första 20 minuterna hade laget tre riktigt klara målchanser. Och ett av dem ramlade in bakom Tjeckiens målvakt Tomas Vaclik. Det var bäste spelaren för dagen, Martin Olsson, som drev fram bollen på vänsterkanten, och får in ett inlägg till Marcus Berg, som dängde till med vänsterfoten. Ett vackert mål. Fast alla mål är vackra när det är Sverige som gör dem.

Martin Olsson, ja. Några kritiker har pratat om att han kunde ha gjort det bättre vid baklängesmålet. I en artikel bland Bet365:s fotbollsresultat berättar om situation, där han inte riktigt hann med att avstyra inlägget som Vydra nickade in till kvittering 1-1.

Dessutom hade Zlatan ett friläge redan efter 5 minuter. Men avslutet gick rakt i famnen på målvakten.

Andra halvlek blev rätt avslagen, trots svenskarnas försök att ligga på. Många spelarbyten och en fullkomligt ointresserad (?) publik gjorde att festen kom av sig till stora delar. Enligt John Guidetti är det inte helt osannolikt att den tysta publiken påverkade även spelarna med sitt ointresse. 18 000 åskådare borde ju i rimlighetens namn kunna föra en hel del oväsen.

Och det blev inga fler mål. Svenskarna ägde hela halvleken utan att för den skull övertyga, medan tjeckerna inte verkade ha någon som helst game plan. Och inte domaren heller, verkade det som. Mitt i andra halvlek var det en handssituation i tjeckernas straffområde. Domaren besvarade spelarnas frågande ögonbryn med ett rungande ”njäe”.

Att spela på fotboll är inte det allra lättaste ens i vanliga fall. Men när lagen går på halvfart och tycks närmast ge blanka fasen i hur det går – då hjälper det ju inte hur mycket man än har läst på.

Med EM runt hörnet

Hamrén hade hoppats på lite svar under landslagssamlingen, den sista chansen innan EM i Frankrike som drar igång om bara ett par månader. Men han har en del att klura på. De nya spelare som fick chansen i Turkietmatchen är han dock nöjd med, Victor Lindelöf Nilsson och Ludwig Augustinsson.

Det finns en hel del nya spelare som vill ta sig in och nypa en plats i startelvan.

 

  • Robin Olsen och Patrik Carlgren. Men det är Isak de ska knuffa bort. Och jag ser inte hur Hamrén ska kunna välja bort honom.

 

  • Milosevic och Lindelöf får det tufft att peta bort Granen och Erik Johansson från mittbacksplatserna. Likaså Filip Helander.

 

  • Oscar x 2: Hiljemark & Lewicki. Båda har visat kvalitéer, men… De två som de ska knuffa bort från mittfältet är hyfsade lirare; Kim Kjällström och Albin Ekdahl.

 

Till sist har vi kampen om forwardsplatserna. Här finns den roligaste och tuffaste kampen om en plats.

 

  • Zlatan Ibrahimovic. Jag tror att han har vissa chanser att ta en plats i startelvan.

 

  • Marcus Berg har visat vad han kan i flera landskamper.

 

  • Emir Kujovic är fjolårets allsvenska skyttekung – glödhet!

 

  • John Guidetti. Killen skulle kunna trötta ut en afrikansk gasell. Slutar aldrig att springa.

 

Jag tror att det kommer att lösa sig. Vi vinner inte EM, men jag tror inte heller att di blågule gör bort sig. De brukar höja sig när det väl kommer till mästerskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *