Ett nytt landslag i Superettan

Ett nytt landslag i Superettan

En av många saker invandring till Sverige har medfört är att det bildas fotbollsklubbar med stark förankring i utländsk kultur. Det är inget sensationellt speltips att människor som flyttar från ett land till ett annat trots allt kommer fortsätta utöva delar av sin nedärvda kultur. En fotbollsförening är helt enkelt ett sätt att skapa en samlingspunkt för människor av samma ursprung vilka gärna lever och verkar i Sverige, tar åt sig och är en del av den svenska kulturen, men gärna vill behålla delar från det gamla landet. Italienska Fadini och kroatiska Velebit i Göteborg är två typiska exempel. Den senare bildades långt innan landet Kroatien ens fanns som självständigt och en av anledningarna till att den alls bildades var just för att landet inte fanns. Det gick hand i hand.

Det finns många exempel på klubbar som bildats likt de två nämnda ovan. För att skapa en knutpunkt, en mötesplats för människor med ett specifikt gemensamt intresse. Förutsättningarna och föreningsklimatet i Sverige har varit ytterst gynnsamma för detta. Det har bildats finska föreningar, grekiska, judiska, turkiska, latinamerikanska, o s v. Men några av dessa invandrarföreningar sticker ut, eftersom de är mer än klubblag. De är näst intill landslag.

Assyrien är ett av de där forntida rikena jag som historieintresserad fascinerades av under skoltiden. Imperiet existerade redan 2000 år f.Kr. och räknas som den första militära stormakten. Men 600 år f.Kr. hjälpte inga vapen mer och riket löstes upp. Det har alltså inte funnits något Assyrien i mer än 2600 år, ändå finns det miljoner som fortfarande stolt kallar sig Assyrier och vägrar kalla sig något annat. Det skall till en stark kultur för att överleva så länge.

I Sverige känner vi till Assyriska FF som 2005 spelad upp sig hela vägen till Allsvenskan, 40 år efter att de grundades. Södertäljeklubben har flera systerföreningar runt om i landet, bl.a. Göteborg, Norrköping och Jönköping, men den alla enas runt är AFF. Deras supporterbas sträcker sig över hela världen där likasinnade följer laget som ett landslag. När Assyriska FF spelade final i svenska cupen för några år sedan direktsändes matchen till miljonpublik runt om i världen, och vissa flög till och med in för att se matchen på plats.

I år får Assyriska – som för närvarande spelar i superettan – sällskap av ännu en klubb som gjort en makalös resa. Dalkurd FF med hemvist i Dalarnas Borlänge grundades så sent som 2004 och har på bara lite drygt ett decennium tagit sig från division sex till näst högsta serien. Kurder har liksom assyrier ingen egen nation och därför har Dalkurd på liknande vis blivit något av en framgångssymbol för kurder runt om i världen. Inte bara fotbollsintresserade.

Hur det kommer gå för Dalkurd i superettan vågar jag inte ge något speltips på. Jag kan sträcka mig till att de inte kommer åka ur. Två miljardärbröder har köpt in sig via sponsoravtal och har lovat finansiera hela vägen till en Champions League plats. Hur absurt detta än kan låta så är det inte helt omöjligt. Riktigt så långt tror jag dock inte på. Vi kommer få se Dalkurd som en stabil klubb pendlanden någonstans mellan sporadiskt besök i botten av Allsvenskan och kämpande för fortsatt spel i Superettan. Men om nu bara det slår in kan man inte annat är imponeras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *