Från enarmad bandit till video slots

Från enarmad bandit till video slots

Under 2000-talets två första decennier har spelandet online bara ökat. Speciellt här i Sverige är vi förtjusta i att slå ihjäl lite tid med att spela. Ett av de mest populära spelen är slots. Detta spel har genomgått en enorm teknisk utveckling genom åren. Från att ha varit en mekanisk maskin, till idag då de flesta slots är helt elektroniska.

Liberty Bell

Slots, eller enarmad bandit som den ursprungligen kallades har en lång historia. Redan i slutet på 1800-talet uppfann firman Pitt och Sittman i New York en maskin som slumpmässigt kunde få upp en vinnande pokerhand på sina fem hjul. Den hade dock ingen mekanik för att betala ut vinsten direkt. Några år senare uppfanns en nyare förfinad variant av maskinen av en man vid namn Charles Fey. Den nya varianten hade tre hjul och ett maskineri som kunde betala ut vinst direkt i form av mynt. Liberty Bell som den kallades blev snabbt ett populärt inslag på barerna i New York. Den hade symboler på sina hjul som används än idag, som hästskor, klockor, hjärtan och ess.

“Slot machines at Wookey Hole Caves” by Rodw (CC0 License)

Från mekanik till elektronik

Under 1900-talet fortsatte utvecklingen av spelmaskinen. Under den första halvan var den fortfarande mekanisk. På 1960-talet blev den enarmade banditen elektronisk. Det var en norsk uppfinnare och programmerare, Inge Telnaes, som utvecklade ett program som tillsammans med en slumpgenerator kunde få fram nästan oändligt med vinstkombinationer. På en del maskiner ersattes då spaken med en knapp men många tillverkare valde att behålla spaken eftersom den var populär bland spelarna. På 1970-talet uppfanns video sloten då en tillverkare kom på idéen att koppla ihop den med en tv-skärm. Det var ungefär i den här vevan som de välkända fruktsymbolerna började att användas.

“Old fruit machines in Teignmouth” by Billy Hicks (CC-BY-SA-2.5)

Spel online

Under 2000-talet är det främst slots online som har vunnit mark. I och med ny teknik och skickliga programmerare har utvecklingen gått änne mer framåt. Med den nya tekniken är det möjligt att skapa nästan oändligt med vinnande kombinationer. Grafiken har också utvecklats till att nästan likna filmkvalitet och till många slots skapas unik musik. Eftersom det har blivit så populärt med att spela slots online har även många av bettingbolagen infört spel på slots som ett komplement av sitt utbud. De är ofta skapade med olika teman. Som till exempel hos William Hill där man kan spela slots med namn som Punk Rocker och Dead or Alive, med referenser till punken och vilda västern. I Punk Rocker kan du lyssna till klassiska toner av punkmusik och hjulen har typiska bilder från den brittiska punkeran. Dead or Alive ackompanjeras av den typiska västernmusiken med akustisk gitarr och symbolerna på hjulen består av revolvrar, boots och flaskor.

Många namn

Genom åren har slots haft många olika namn. Den fick dock tidigt sitt mest kända, enarmad bandit. Namnet uppstod på grund av att maskinen hade en spak på ena sidan, en arm, och att den snabbt kunde ta dina pengar, som en bandit. I Amerika fick den tidigt också det namn som används idag, “slot machine”. Det namnet kommer av att det finns ett myntinkast, en slot, där man stoppar in mynt. Här i Sverige har den traditionellt sett kallats för enarmad bandit eller spelmaskin. Det senare namnet blev populärt att använda sen maskinen blev vanlig att ställas upp på de färjor som trafikerade Östersjön. Detta efter att spelet blivit förbjudet i Sverige. I dag används dock mer och mer det amerikanska namnet, slot, och orsaken till det är att vi spelar allt mer online.

Inlägget Från enarmad bandit till video slots dök först upp på Bettips.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *