Kanada favoriter inför ishockey-VM i vår

Kanada favoriter inför ishockey-VM i vår

Nu när februari är här och våren är på väg med stormsteg är det en väldigt trevligt tid för alla hockeyfans. Framför allt eftersom det finns mycket godis att se framemot de kommande månaderna. Slutspelen i både SHL och NHL, och så förstås hockey-VM i maj.

Årets upplaga av hockey-VM spelas mellan 8 och 24 maj i Schweiz med gruppspel och kvartsfinaler i Lausanne och Zürich. Semifinaler, bronsmatch och final spelas däremot uteslutande i Zürich.

Spelordningen i hockey VM 2020 är mycket enkel. Två grupper med åtta lag i vardera grupp där de fyra första lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinal. Sverige hittar vi i grupp A där även Kanada, Tjeckien, Tyskland, Slovakien, Vitryssland, Danmark och Storbritannien ingår. Tre Kronor inleder precis som förra året mot Tjeckien 8 maj och avslutar sedan gruppspelet mot Danmark 19 maj.

Att Sverige ska ta sig vidare från gruppspelet råder det väl ingen större tvekan om. Allt annat vore än stor skräll. Dock kan det vara viktigt att hamna på någon av de två första platserna i gruppen för att undvika alltför svårt motstånd redan i kvartsfinal. I VM 2019 slutade Tre Kronor inte bättre än trea i gruppspelet, vilket gjorde att man ställdes mot blivande världsmästarna Finland i kvartsfinal och förlorade med 5-4 i sudden death.

Tre Kronor trea hos spelbolagen

Tittar man hos spelbolagen är föga förvånande Kanada favoriter. Oddsen för att kanadensarna ska ta hem VM-guldet ligger på mellan 3.00 och 3.50 hos de största bettingsajterna. Därefter kommer Ryssland med ett odds på 4.00 medan Tre Kronor är rankade trea med ett vinnarodds på 5.00.

Regerande världsmästarna Finland ligger något högre i odds än de tre favoriterna, mellan 7.00 och 9.00. Sedan följer i fallande ordning USA, Tjeckien och hemmanationen Schweiz.

Att tippa ett hockey-VM på förhand är alltid svårt eftersom så mycket handlar om vilka NHL-proffs som blir tillgängliga för respektive nation. Men, visst är det, precis som oddsen indikerar, Kanada, Ryssland och Sverige som får hållas som favoriter. Dock är det oerhört mycket som kan hända under ett hockey-VM, det har vi sett så många gånger förr.

Ett lag som mycket väl kan skrälla och gå långt är hemmanationen Schweiz, som var i final såväl 2013 som 2018. Dock blev det som bekant förlust mot Tre Kronor bägge gångerna. En fördel som Schweiz har gentemot stornationerna är att man inte har så många NHL-proffs och därför kommer till VM med ett lag som haft god tid att spela ihop sig i olika landslagsturneringar tidigare under säsongen. Med lite flyt och tur med resultaten kan Schweiz mycket väl ta sig till en semifinal och kanske även ännu längre.

Tre Kronor då? Mycket handlar som sagt om vilka NHL-proffs som blir tillgängliga. Dock ska alltid ambitionen för Sverige i ett hockey-VM vara guld. Sedan gäller det förstås också att ha lite tur. Men, vi ska utan tvekan ha stora förhoppningar på Tre Kronor, som trots allt vunnit två av de tre senaste VM-turneringarna, 2017 och 2018.

Inlägget Kanada favoriter inför ishockey-VM i vår dök först upp på Bettips.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *