Manchester City och jakten på Champions League-titeln

Manchester City och jakten på Champions League-titeln

När det kommer till europaspel verkar Manchester City gång på gång stöta på problem. Framgångarna verkar helt enkelt ta slut så fort de lämnar England. Säsongen 19/20 trodde många att det äntligen skulle vara dags för Pep Guardiola att ta ”The Citizens” till den efterlängtade finalen, men sagan tog slut i kvartsfinalen. Igen. Precis som tidigare säsonger har sportmedia, såväl som supportrar, börjat att spekulera i vad det är som inte står rätt till i laget och Guardiola är återigen i centrum för kritiken.

Manchester Citys tidigare resultat 

Manchester City har endast en seger i en europeisk turnering. Den vann de i den nu nerlagda turneringen Cupvinnarcupen, säsongen 69/70. Champions League är den europeiska turnering som laget har spelat i flest gånger. Deras bästa placering från de tio gånger som de har deltagit var en semifinalplats säsongen 15/16. Då åkte de ut mot Real Madrid. Säsongen efter tog de sig till en åttondelsfinal och de senaste tre säsongerna, inklusive årets, har det tagit stopp i kvartsfinalen.

Misslyckandena i Champions League har fått många att undra vad det är som saknas. Laget har varit med i toppen av Premier League de senaste tre säsongerna, varav de blev engelska mästare två säsonger i rad 17/18 och 18/19. 19/20 fick de nöja sig med en andraplats men enligt spelbolagen är de förhandsfavoriter att vinna Premier League 20/21 med oddset 2.00. Deras odds att vinna Champions League har däremot inte varit lika fördelaktiga, även om oddset live inför vissa matcher har haft dem som favoriter. Det här resultatet var inte vad som förväntades med en tränare som vunnit Champions League två gånger med en annan klubb.

Guardiolas fortsatta jakt

När den forna Barcelonamittfältaren, Pep Guardiola, tog över tränarrollen efter Manuel Pellegrini var det många som hoppades att det äntligen skulle vara dags för klubben att vinna den finaste titeln av dem alla. Guardiola hade redan tagit FC Barcelona till seger i mästarturneringen säsongerna 08/09 och 10/11. Båda gångerna vann de över Manchester United. Det är endast fyra andra tränare som har lyckats vinna Champions League fler gånger och förväntningarna på att Guardiola skulle bli en av dem var höga. Det har nu gått nio år sedan han tog sin senaste Champions League-titel. Guardiola stannade i Barcelona fram till 2012, då han själv valde att lämna klubben för att söka utmaning någon annanstans. Under sina fyra säsonger som tränare tog han sitt forna klubblag till segrar i La Liga, Copa del Ray och Champions League. Totalt vann klubben fjorton titlar under hans ledarskap och han är den mest framgångsrika tränaren FC Barcelona hittills har haft.

Efter sin tid i den forna moderklubben tog Pep över rollen som tränare för Bundesligaklubben, Bayern München. Där stannande han i tre säsonger och tog klubben till sju stora titlar, varav de vann Bundesliga alla tre säsonger. Det blev däremot ingen Champions League-titel, vilket var en av anledningarna till att spanjoren hade fått jobbet. Hans kontrakt gick ut säsongen 15/16 men hans avsked är något omdiskuterat. Enligt vissa medier fick han sparken för att han inte lyckades ta det tyska storlaget till en Champions League-seger. Enligt klubben ville de förlänga hans kontrakt. Enligt honom själv ville han gå vidare.

Detta tog honom till hans nuvarande lag, Manchester City. Första säsongen blev inte en succé och han vann inte en enda titel säsongen 16/17. Det här var första gången i hans karriär som det hände. Som tur var kom det att bli den sista säsongen utan några titlar. Kommande säsong vann Manchester City både Premier League och EFL Cupen. Säsongen 18/19 blev de det första engelska herrlaget att vinna den stora trippeln med en seger i Premier League, EFL och FA Cupen. Framgångar i Champions League har däremot uteblivit.

Av resultatet att döma verkar det kanske som att Guardiolas ledarskap passar bättre för ligaspel, där antalet poäng är det som avgör vilket lag som vinner. Samtidigt har han tagit alla sina klubbar till cupsegrar, vilka följer samma upplägg som Champions League. Det finns de som hävdar att hans Champions League-segrar berodde mer på spelarna i laget än vad det gjorde på honom som tränare. Under tiden han vann sina titlar spelade både Messi, Xavi, Iniesta och Carles Puyol i Barcelona. Trots att det spanska laget har haft framgångar sedan Peps tid är de flesta överens om att det var tiden då laget var som allra mest toppat.

Femte gången gillt

Guardiolas tränarkontrakt sträcker sig till säsongen 2021. Det innebär att den kommande säsongen blir hans första femte säsong med någon klubb. Efter förlusten mot Lyon i årets Champions League-kvartsfinal sa han, precis som tidigare år, att de skulle komma igen och fokusera på framtiden. Det är något av tränarens ledord. Trots sina två segrar i den europeiska mästarligan blickar han hela tiden framåt mot nästa seger. Han väljer att inte vältra sig i det förgångna. Däremot finns det de som undrar om han inte påverkas av pressen att ta sin tredje seger. Manchester City har ett sätt att spela när de spelar i nationscuperna och i den engelska ligan. Det här upplägget har de även när de spelar i de första omgångarna av Champions League. När de väl är redo för slutspel ändrar plötsligt Pep taktik. Istället för att fortsätta med samma strategi väljer han att ställa upp laget på ett sätt som ska matcha motståndarna. Det här var precis vad som hände när de mötte Lyon, och det slutade i en förlust med 1-3. Vad den här ständiga taktikändringen i slutspelen beror på är ett mysterium och om han ska lyckas ta Manchester City till Champions League-final känns det som att han borde låta dem spela som de brukar.

Pep Guardiola är utan tvekan en av världens bästa fotbollstränare. Att ha vunnit två Champions League-titlar är en bedrift som många tränare drömmer om och som få har lyckats med. Han har även varit framgångsrik med att ta sina klubbar till andra segrar. Om han inte skulle lyckas ta en tredje Champions League-titel kommer han fortfarande att bli ihågkommen som en av de bästa, i alla fall när sportmedia har lugnat sig.

Inlägget Manchester City och jakten på Champions League-titeln dök först upp på Bettips.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *