Olika odds för vanliga spelformer

Olika odds för vanliga spelformer

Betting är i grund och botten ett väldigt enkelt spel. Om utkomsten som du satsade på går i uppfyllelse vinner du. Om inte, förlorar du. Svårare än så är det inte.

I takt med att spelet har blivit mer populärt har det däremot lagts till nya spelformer. Det går också att spela på odds som är satta av andra spelare. Det är här som betting kan bli krångligt för nybörjare och det är viktigt att man vet vad som skiljer spelformerna åt.

De vanliga spelformerna

Innan en spelare ska börja titta på spelformerna ska hen göra sig förstådd med hur odds fungerar. Det är en enkel matematik, som https://www.matteboken.se/ förklarar. Höga odds ger en låg vinstchans, medan låga odds ger är hög vinstchans. Vinsten är sedan oddset multiplicerat satsningen.

Den första spelformen som de flesta börjar med är matchvinnare, även kallad 1X2. Det är ett spel på vem som vinner en match. Formen kallas oftast för matchvinnare i matcher som måste sluta i vinst, t.ex. tennis, golf eller andra individuella sporter. Termen 1X2 används för lagsporter och sporter som kan sluta oavgjort, såsom fotboll och ishockey.

En annan vanlig form är långtidsspel, vilket är ett spel på den slutgiltiga vinnaren i en liga eller tour. Exakta resultat är i sin tur ett spel på det slutgiltiga resultatet i t.ex. en fotbollsmatch (1-1), tennismatch (6-2, 6-3, 6-1) eller basketmatch (93-101).

Över/under och handikapp är två spelformer som har vuxit fram på senare år. Över/under är ett spel på hur många mål som görs under en match. Du bestämmer ett antal och väljer om du tror att det kommer att göras fler (över) eller färre (under) mål. Handikapp är en passande spelform när två ojämna motståndare möts. Den användes sannolikt när FC Barcelona och CD Tacon möttes i damernas La Liga, vilket var en match som https://www.expressen.se/sport/ rapporterade slutade 9-1 För att jämna ut oddsen måste förhandsfavoriten vinna med ett antal mål för att laget/spelaren ska ses som vinnare enligt spelformen.

Spelarnas egna odds 

I vanlig betting spelas ovannämnda spelformer på spelbolagets odds. Däremot går det att spela på odds som är satta av andra spelare. Detta görs i en spelbörs, eller betting exchange. I den här bettingvarianten väljer spelaren att antingen spela på odds som andra spelare har satt, eller på odds som hen själv har satt. Oddsen på en spelbörs kan sedan bokas eller backas. Ett bokat spel innebär att du tror att laget eller spelaren förlorar. Ett backat innebär att du tror att de vinner. För att göra det enklare att skilja dem åt har de olika färgkoder. I spelbörsen på https://www.betfair.se/exchange/plus/ indikerar blått att spelet backas medan rosa innebär att det bokas. Precis som vid spel på spelbolagens odds finns det olika spelformer och det går att spela på såväl matchresultat som långtidsspel. Det går t.ex. att spela på vem som vinner herrarnas alpina världscup nästa år. Enligt spelbolagen är Alexis Pinturault förhandsfavorit med oddset 4.00. I spelbörsen går det att backa odds från 1.02 till 2.1 eller boka odds på 3.5.

Oavsett om man är nybörjare eller bara vill testa något nytt är det viktigt att man förstår varje spelform. Ju mer förståelse man har, desto lättare blir det att välja oddset som kan leda till vinst.

Inlägget Olika odds för vanliga spelformer dök först upp på Bettips.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *