Italien mot Spanien i årets Champions League-final

Italien mot Spanien i årets Champions League-final

Efter ett händelserikt slutspel i Champions League står nu två lag äntligen klara för finalen som spelas i Cardiff den tredje juni. Inte föga förvånade lyckades Real Madrid gå hela vägen till final i år också, och står redo att försvara sin titel från förra året. Med EM-vinsten i bagaget och ett hattrick i semifinalen är Christiano Ronaldo hetare än någonsin, men kanske möter han sin överman i ett av världens starkaste försvar: Juventus backlinje. Den italienska klubben från Turin har vunnit det mesta de har tagit sig an i år. Med en felfri insats mot Barcelona i kvartsfinalen och en stabil 4-1-seger mot Monaco i semin är 39-årige Gianluigi Buffon redo att plocka hem trofén han saknar från sin långa karriär. Se till att ni har en TV nära till hands när det är dags för avspark den tredje juni.

Många tycker det är lika kul att följa spännande matcher framför skärmen som att vara på plats under en viktig match. Att kolla på TV:n har alla möjliga fördelar och kan ibland vara att föredra om du är ett fan av något av lagen. Du behöver inte störas av att ha motståndarlagets supportrar skrikandes i öronen på dig, och i många fall har du en bättre kameravinkel på TV:n än om du sitter långt upp på läktaren. Inför stora finaler som Champions League-finalen kan det vara nog så stämningsfullt att gå på puben med dina vänner och följa spänningen i ett mindre sällskap. I detta fall är rivaliteten mellan finallagen hög och det handlar om två olika fotbollskulturer som möts.

Real Madrids manager Zinedine Zidane leder ett stabilt lag som varit framgångsrika i ligan i år, men som spelare har han också starka band till Juventus efter många år i klubben. Zidane och Buffon hann aldrig spela tillsammans i Juventus men de två har möts i flera sammandrabbningar i både landslag och klubbturneringar. Ingen har väl glömt Zidanes utspel i VM-finalen 2006 då han skallade den italienske försvararen Materazzi, fick rött kort och gjorde det enkelt för Italien att säkra titeln. Detta var Zidanes avsked som spelare och därefter har han agerat andrecoach i Real Madrid fram tills han tog över helt som manager förra året. Real Madrid har förlorat ligatiteln i La Liga till Barcelona de senaste två åren, men står i år i bra läge att kunna ta tillbaka den. Med en seger i Champions League blir Zidanes tränarsuccé ett faktum.

Juventus har totaldominerat serie A under många år, och plockat hem titel efter titel. Det har dock varit tuffare att nå hela vägen i Champions League. Senast klubben vann turneringen var 1996 och sedan dess har man förlorat finalen fyra gånger, allra senast mot Barcelona 2015. För den legendariska målvakten Buffon kan detta vara sista chansen att få lyfta bucklan för sitt Juventus då han snart fyller 40, men åldern verkar knappast påverka Buffon efter att han tillsammans med sin backlinje lyckades hålla nollan i 800 minuter fram till den sista semifinalen mot Monaco. Kanske är det detta försvar som kommer sätta Ronaldo, Modric, Benzema och Bale på plats. Den argentinska anfallsduon Dybala och Higuain har tillsammans med kroatiske Mandzukic visat sig vara svåra att stoppa i Serie A. Med en Dani Alvez i högform finns det goda chanser att Buffon leder sitt lag hela vägen till vinsten i världens största klubblagsturnering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *